Een bijzondere kool: Cavolo Nero (of Palmkool)

Cavolo nero betekent 'zwarte kool' in het Italiaans. Aangezien de natuur geen echte zwarte kleuren in planten kan creëren is ook de cavolo nero niet zwart, maar zeer donkergroen. Zijn juiste Nederlandse naam is palmkool, maar zwarte bladkool is ook acceptabel.
Palmkool (Brassica oleracea acephala) is een cultivar of variëteit van boerenkool (Brassica oleracea) en werd ooit in ons land verbouwd. De kool raakte uit de gratie van zowel telers als consumenten, maar als gevolg van de hang naar exotische gerechten is ook de palmkool weer aan een voorzichtige opmars bezig.

Dat palmkool eigenlijk een boerenkool is, betekent dat hij slechts op enkele punten van zijn stamvader verschilt. Palmkool fleurt de kale wintertuin op met haar sierlijke, zwartgroene bladeren. Omdat boerenkool en palmkool tot diep in de winter door kunnen groeien werden ze in vroeger tijden zeer gewaardeerd omdat deze groente vaak als allerlaatste vers van het land kon worden geoogst. Zo kregen mensen toch nog voldoende vitamine C binnen in het winterseizoen.

Palmkool wordt vooral in de Italiaanse provincie Toscane gegeten, eenvoudig op smaak gebracht met wat knoflook en ui. Ook wordt in die regio een smakelijke soep van zowel de stelen als de bladeren gemaakt. De hier onbekende, maar in Toscane zeer gewaardeerde Farinata di cavolo nero is een stevige voedzame pap met gesneden palmkool.

Wil je zelf eens proberen cavolo nero of palmkool op te kweken uit zaad dan moest je ooit boodschappen gaan doen bij Albert Heijn. Gedurende actieperiode met de moestuintjes van 2017 was ook deze groente beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten